Igen szép dolog az utazás, de mégis, hőseink hogy fizetik a napi rumnak valót?

Se csengő forinttal, se suhogó dollárral nem megyünk semmire egy igazi szocialista köztársaságban, egy eredeti kommunista pártállamban. Bár nem is olyan rég még baráti szövetségesekként köszöntötték volna bátor kalandorainkat, Fidel pedig keblére ölelte volna a szocializmus igaz harcosait, de azóta komoly változások történtek, az imperialista disznók legyőzték a keleti blokkot, most már a pénz és kapitalizmus szekerét toljuk.

Kubában sincs kolbászból a kerítés, legalábbis a havi ételjegy adagból nem biztos, hogy futja rá. Raúl vendégszeretetére sem számíthatnak, az a fránya kubai peso pedig... Nos,  nem imperialista kézbe való.

Szerencsére a vezetés az ő végtelen bölcsességében gondolt az esetleg arra járó, a szocialista csodát tágra nyílt szemekkel, és tátott szájjal bámuló, megtévedt kapitalistára is, és bevezette a CUC-ot!

A CUC-ot úgy kell elképzelni, mintha holnap a magyar parlament bejelentené, hogy nyomtat lapokra pár szexi képet, és a külföldi vidám vendégsereg ezután csak 100 Ciccolinással fizethet. Sehol a világon nem számolnak CUC-cal, hivatalosan nem létezik, de ha nincs nálad, akkor már csak az AMO szappanban, meg az eldobható borotvában bízhatsz, ha barna rumra vágysz!

Maga a CUC a Cuban Convertible Pesos rövídítése, kubai nem fizethet vele, csak túrista. Cuban Pesora (CUP) természetesen ennek ellenkezője vonatkozik. Jó szocialista országhoz méltóan venni belőle az utcán is lehet, bár jó eséllyel átvernek. Emiatt hőseinknél nyomtatott formában megtalálható lesz eme remek valuta papírpénzeinek képe. Erre miért is van szükség? Mert bármit (akármit, teljesen mindegy mit, szóval BÁRMIT) eladnak CUC-ként a kedves utazóknak, aztán nézhet, mikor nem kapja meg a koktélját.

 

 

 

 

Ezek itt egy 3 CUC-os. Mint látható elég kis egyszerű. A hátoldala az összes CUC-nak ugyanolyan, az elején pedig csak a szobor/ építmény, illetve kicsit a színek változnak.

Ezzel szemben az igazi kubai peso annyira részletgazdag, hogy csak egy tizedakkora képet találtam róla. Lássuk a 3 CUP-ost:

 

 

 

Van benne valami nosztalgikus. A régi forintra emlékeztető, a vonalvezetésben, a hátképekben, míg a CUC inkább hasonlít mondjuk az Eurora, stilizáltabb, egyenes vonalak jellemzik az ábrákat.  Érdemes megnézni a többi pénzt is: Cuban Pesos, Cuban Convertible Pesos.

Kalandvágyó utazóink jól teszik, ha bankban, vagy hivatalos pénzváltóknál (Casas de Cambio) váltanak pénzt. Fent már említettem a csalókat, van aki hamis pénzt ad el, de mivel az embereknek tényleg fogalmuk sincs róla, hogy mi az a CUC, simán eladnak akár régi forradalom előtti kubai bankjegyeket is (persze a legjobb áron! Csak tőlük!). Mindenhol érdemes résen lenni, van papírból, és fémpénzből is hamis, például van hamis 1 CUC-os érme is (ami ugye papírpénz). Érdemes amúgy is kis címletekkel járkálni, 100 CUC-ost úgysem fog az ember levásárolni soha.

Sajnos mint látjuk a pénzzel bánni Kubában sem könnyű, de ha a kapitalisták kapitalista módon akarnak szórakozni a szocializmus egyik utolsó fellegvárában, hát fizessék is meg az árát!

Update:

Fizethet vele kubai is.

Címkék: pénz kuba che fidel szocializmus kommunista guevara castro raúl pártállam cuc peso

A bejegyzés trackback címe:

https://vivafidel.blog.hu/api/trackback/id/tr86985658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyacica 2009.03.07. 16:37:07

na ez qrva jo :) keep the updates commin'

isemilla 2009.04.09. 16:27:20

nemjókat beszélsz, kubai is fizethet vele, sőt muszáj is neki, mert egy csomó alapvető élelmiszert csak CUC-ért tud megvenni
önreklám: ezt olvasd, és többet tudsz majd:
penultimos.nolblog.hu/

Albán szamár · http://balkanfanatik.blog.hu 2009.04.09. 17:13:37

@isemilla: Dehogynem, én naaaagyon jókat írok, csak néha nem igazakat. :)

süti beállítások módosítása